Cas Enklaar, auteur en schrijver reageert:


Geplaatst 9 juni 2017

Velen reageerden op Stad in oorlog. De acteur Cas Enklaar (1943) - o.a. Werktheater, Toneelgroep Baal, Toneelgroep Amsterdam en acteur in een groot aantal Nederlandse speelfilms - stuurde op 30 mei een handgeschreven brief aan de samenstellers over de foto waarop personeel van het Centraal Theater in de Amstelstraat veronrust toeziet hoe in September 1940 NSB'ers broodjeszaak Cohen vernielen.


"Mogelijk kan ik een bijdrage leveren aan het geschiedkundig werk. Op blz. 129 van het geweldige boek met foto's van A'dam in oorlogstijd staat een foto uit Julie archief van mensen in de deuropening van het Centraal Theater. Ik herkende onmiddelijk de actrice Rie Gilhuys (rechtsachter). Helemaal zeker zijn we natuurlijk nooit, maar nu ik deze brief schrijf met de foto naast me, zie ik tweede van links mijn leraar Joan Remmelts. Naast hem Cees Lasseur (?) en, recht in de camera kijkend Chris Baay. Volgens de Toneel-encyclopedie van Honig speelden ze toen of Cor Ruys' 'Cabaret Mallenmolen' of 'De Zomer in 't hoofd' van Cabaret Martie Verdenius in het Centraal. Misschien wist u al wat ik nu vertel. Ik denk het niet, want dan had u het wel in het bijschrift laten vermelden. 

Vriendelijke groet, Cas Enklaar"


Reactie samenstellers:  op de geëmotioneerde mevrouw Cohen met tas na, waren de andere personen

op de foto onbekend.

Tentoonstelling Stad in oorlog  groot succes


Geplaatst 16 mei 2017

Van 17 februari tot 15 mei trok de foto-expositie Stad in oorlog  in het Stadsarchief Amsterdam ruim 25.000 bezoekers. Tot op de laatste dag was het een komen en gaan van belangstellenden.  De foto-panelen werden zeer intensief  bekeken. De beelden nodigden uit tot gesprek en interactie. Verhalen uit de familie werden gedeeld en sommigen vertelden nog uit eigen ervaring. Velen bespraken de herkenbare locaties en constateerden dat het décor van de stad nauwelijks is veranderd. De gebeurtenissen uit het verleden komen hierdoor heel dichtbij.

Lezingen en voordrachten :

Geplaatst 26 april 2017:

29 april


Stadswandeling  Stad in oorlog

Independent Bookstore Day

Boekhandel Atheneum,

Spui 14-16 Amsterdam


aanvang 13.00, opgeven via geschiedenis@atheneum.nl


meer info.


2 mei


Boekhandel Blankevoort Amstelveen,

Rembrandtstraat 649-651


Aanvang: 20.00 uur

opgeven via: boekhandelblankevoort@planet.nl


meer info

3 mei


Boekhandel den Boer, Baarn

Laanstraat 67-69


Aanvang: 20.00 uur

reserveren noodzakelijk


meer info:

5 mei


Lezing en rondleiding

NIOD, Amsterdam

Herengracht 380


Aanvang: 11.00 uur

Aanmelden via: aanmelden@niod.knaw.nl


meer info:


Stad in oorlog hoog in boeken top 10


Geplaatst 22 mei 2017

Het gaat maar door: Ook op 20 mei nog altijd op de tweede plaats in de boeken Top 10 van Het Parool


Geplaatst 6 mei 2017

Op 6 mei 2017 nog steeds op nummer 2


Geplaatst 24 april 2017

Ook na 9 weken nog altijd op plaats 2 in de boeken Top 10 van Het Parool.


Geplaatst 17 april 2017

Na een weekje stuivertje wisselen met Sonja Barend (Je ziet mij nooit meer terug) is Stad in oorlog weer terug op plaats 2 van de Boeken Top 10 van Het Parool. Het boek is nu acht weken ononderbroken terug te vinden in de Top 3 van de krant. 


Uitgever WBooks werkt intussen volop aan de 4e druk van het boek. Naar verwachting verschijnt deze op 20 april. Stad in oorlog en het universum


Geplaatst 24 maart  2017

In het Planetarium van Artis organiseerde het 4 en 5 Mei Comité Amsterdam een bijeenkomst voor alle actief betrokkenen bij de activiteiten in Amsterdam e.o. rond dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Ruim 300 organisatoren waren aanwezig  Ter inleiding van de avond vertelde Erik Somers in de 'spacy' omgeving over Stad in oorlog en probeerde een verklaring te geven voor het succes van boek en tentoonstelling. Na afloop verkocht De Amsterdamse Boekhandel het boek, gesigneerd door de auterurs.

3e druk verschenen


Geplaatst 22 maart 2017

WBooks heeft de boekhandel weer kunnen voorzien van exemplaren van Stad in oorlog.  Ook de tweede druk ging er in korte tijd doorheen.  Met de Boekweek en  gebruikelijke aandacht voor de Tweede Wereldoorlog begin mei, zal de belangstelling voor het boek onverminderd zijn. 

Boekenweek: Scheltema, Amsterdam


Geplaatst 23 maart 2017

De Boekenweek staat in het teken van 'Verboden vruchten' De sporen van deTweede wereldoorlog zijn nog altijd dagelijks zichtbaar in het Amsterdams leven. Hoe zag de hoofdstad er in de jaren 40-45 werkelijk uit. Kom luisteren naar René kok en Erik Somers. Scheltema Boekhandel, Rokin 10 Amsterdam zondag 2 april, 15.00 uur. Entree gratis

Lees hier meer

Atheneum boekhandel aan de wandel


Geplaatst 23 maart 2017

Atheneum Boekhandel, Spui,  Amsterdam organiseert op 29 april in het kader van Independent Bookstore Day, een dag vol voorlezen en interviews. Erik Somers en René Kok pakken het anders aan. Zij wandelen met belangstellenden die dag langs plekken rondom het Spui waarvan foto's in het boek staan.  Binnenkort meer.

Locatie gevonden. Speurwerk en een beetje toeval

Geplaatst 12 maart 2017
In ‘Stad in Oorlog’ geven we van elke elke foto de toedracht weer, maar traceerden ook de exacte locatie. Van bijna alle foto’s is dat gelukt. Want waar is de foto gemaakt van die twee ‘ moffenmeiden’ die voor een woning de vernedering van buurtbewoners ondergaan, ten tijde van de bevrijding (pag.255)? Onze informant en Amsterdam WO2-kenner bij uitstek, Jon van der Maas, bleef zoeken naar het adres. Van de week reed hij nietsvermoedend in bus 21 door Bos en Lommer. In een flits herkende hij de plek en stapte direct uit. De foto is gemaakt in de Solebaystraat. De entree en het huisnummerbord zijn nog exact als toen. Enthousiast mailde hij ons de foto anno nu.

Stad in oorlog in Boeken Top 10


Geplaatst 25 maart 2017

Vijf weken nu in de Boeken Top 10 van Het Parool. Voor de vierde week achterheen op plaats 2!


Geplaatst 12 maart 2017

Deze week is Stad in Oorlog op de tiende plaats binnengekomen in de NRC Top 10 van de landelijk (en Antwerpen) best verkochte boeken. In de Top 10 van Het Parool in de derde week na verschijning ' steady' op twee gebleven.


Geplaatst: 4 maart 2017

In de tweede week na verschijning  is Stad in oorlog gestegen naar de tweede plaats in de Boeken Top 10 van Het Parool. Het boek is evenwel tijdelijk uitverkocht en het wachten is op aanlevering van de tweede druk. In Atheneuem boekhandel in Amsterdam is Stad in oorlog  ook deze week het best verkochte boek.


Geplaatst: 26 februari 2017

Stad in oorlog is  afgelopen week op plaats drie in de Boeken Tot 10 van Het Parool binnengekomen. Uitgever WBooks is volop in de weer met de tweede druk. 
Ook in het tweede weekend na de opening was de publieke belangstelling voor de tentoonstelling in het Stadsarchief zeer groot.

Personen op de foto herkend naar aanleiding van publicatie Vrij Nederland


Geplaatst: 20 februari 2017

Vrij Nederland publiceerde op haar website 10 foto's uit het boek Stad in oorlog. De foto's zijn de persoonlijke keuze van de auteurs en samenstellers van het boek.  (lees hier). In het artikel geven René Kok en Erik Somers  een toelichting op de achtergrond en toedracht van de afbeeldingen. Op één foto staat een onbekende Joodse man en vrouw, met duidelijk zichtbaar de Jodenster. Het paar laat zich, zoals zoveel toeristen op de Dam fotograferen. 

Één van de lezers van het artikel, Petra Muller, herkende het Joodse paar en reageerde via face book:   "Het echtpaar is Ralph Polak en Miep Krant , zij hebben allebei de oorlog overleefd ( Ralph heeft Miep gered nadat hij uit de trein was gesprongen ) en zijn na de oorlog een hele mooie succesvolle stoffenzaak begonnen in Baarn waar zelfs het koningshuis stoffen kocht en de Ajax selectie naar de modeshows kwam kijken. Ontzettend lieve mensen Ralph en Miepie ik mis ze nog steeds."


De handgeschreven datum die  eronder staat lijkt 1942 te zijn. Dat kan niet kloppen. De jodenster is immers later ingevoerd, dus zal het waarschijnlijk januari 1943 zijn. Filatelist en handschrift deskundigeTheo van der Wal bevestigt ons vermoeden. Hij beargumenteert dat er wel degelijk 1943 staat: 'Duidelijk is te zien dat de aanzet van de onderkrul van de 3 precies op de rand van de foto eindigt. Het sluitstreepje naar links is er afgesleten en dus niet meer zichtbaar als gevolg van het feit dat de omranding van de foto gerafeld is. Het is welhaast uitgesloten dat er een 2 bedoeld is, want daarvoor is de onderspoot naar rechts te lang met de pen doorgetrokken.

Grote belangstelling eerste weekend Stad in Oorlog expositie in het Stadsachrief


Geplaatst: 19 februari 2017

Tijdens de eerste weekendopenstelling van de expositie Stad in Oorlog was de publieke ongekend groot. Volgens medewerkers van het Stadsarchief bezochten alleen al op zondag ruim 600 geïnteresseerden de tentoonstelling in de hal van de Bazel.  's Middags waren Erik Somers en René Kok te gast bij  'Amsterdam in Gesprek', waar zij spraken over boek en expositie. Met ruim 150 belangstellenden was de Koningszaal van het Stadsarchief tot de laatste stoel bezet. 

NAZI-fotograaf herdacht als Joods oorlogsslachtoffer


Geplaatst: 16 februari 2017

Franz Anton Stapf staat als - Joods - oorlogsslachtoffer in de herinneringsboeken. Onderzoek voor Stad in oorlog toont echter aan dat hij een volbloed nazi was. De vanaf 1935 in Amsterdam actieve persfotograaf vocht na 1941 aan het Oostfront. Veel foto's van Stapf staan in het boek.

De Volkskrant, 16 februari 2017, lees meer

Presentatie boek en opening tentoonstelling Stad in oorlog


Geplaatst: 16 februari 2017

Onder grote belangstelling heeft loco-burgemeester Eric van der Burg donderdagmiddag 16 fenbruari het eerste exemplar van het boek Stad in oorlog in ontvangst genomen en de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsacrhief  geopend. Bert de Vries, directeur van het Stadsarchief hield een welkomstwoord. Erik Somers, mede-auteur en -samensteller, gaf een toelichting op de publicatie en expositie.

Het Parool: Fotoboek van de stad in oorlog moet verontrusten en bewustmaken


Geplaatst 16 februari 2017

Op de dag van opening van de tentoonstelling en verschijning van het boek publiceert Het Parool als eerste van de grote dagbladen over boek en tentoonstelling (lees hier): Met vier (!) pagina's pakt de krant stevig uit: "Voor het eerst verschijnt een boek over 1940-1945 met alleen maar foto's uit Amsterdam: van gruwelijkheden, maar ook van vissende jongens aan de gracht. Een fotoboek over de oorlogsjaren in Amsterdam stond al lang op hun verlanglijstje. De samenstellers, René Kok en Erik Somers van het Niod Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, hebben vele fotoboeken over de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd, maar nog nooit eentje over Amsterdam alleen.' (Hanneloes Pen)

UITNODIGING: presentatie boek en opening tentoonstelling 


Geplaatst: 9 februari 2017

Opening van de tentoonstelling en presentatie van het boek 

Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's


16 februari 2017, om 17.30 uur 


Programma:

* Welkom

Bert de Vries, directeur Stadsarchief Amsterdam

* Toelichting tentoonstelling en boek

Erik Somers

* Overhandiging eerste exemplaar aan burgemeester Eberhard van der laan 

en opening tentoonstelling 
Extra: Zondag 19 februari om 15 uur, Amsterdam in Gesprek 'Amsterdam in beeld. Fotografie in bezettingstijd' met René Kok en Erik Somers (historici, verbonden aan het NIOD, samenstellers van de tentoonstelling en auteurs van het boek Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto’s) Toegang gratis


© Copyright 2021 - https://stadinoorlog.nl