Go2War: 'een onvergetelijk en onmisbaar boek'


geplaatst 1 maart 2018

Go2War.nl (STIWOT) plaatste op 24 December 2017 een lovende recensie over 'Stad in Oorlog' en kende het boek het maxiumum aantal sterren toe. Op de lagere school betekende dat vroeger: uitstekend. "Met 'Stad in Oorlog'bezorgen René Kok en Erik Somers de eerste visuele geschiedenis van Amsterdam tijdens de Duitse bezetting. Hun zorgvuldig in historisch perspectief geplaatste compilatie van 'verstilde momenten van gebeurtenissen en visualisaties' verontrust, maakt bewust en beroert - precies zoals de makers in de inleiding aankondigen. Een onvergetelijk en onmisbaar boek."


Lees hier de hele recensie.                                                                                (klik op de foto om deze te vergroten)


Persbericht WBooks n.a.v. vierde druk: klik hier

Stad in oorlog ook in Israel doorgedrongen


geplaatst: 9 mei 2017

Voor wie het Evriet machtig is: hier een uitgebreide bespreking van tentoonstelling en boek in de Israelische media: klik hier.


René Kok over Stad in oorlog op Amsterdam FM


Geplaatst 7 mei 1945:

René Kok was uitgebreid te horen voor radio Amsterdam FM: Ïndrukwekkend fotoboek toont bezet Amsterdam. Sommigfen zien Amsterdam nooiit meer hetzelfde". Luister terug: klik hier

Studiogesprek  NH radio


NH Radio 21 maart 2017

Patricia Nagelkerke van het programma NH Lunchroom gaat in de studio van radio NH in gesprek met Erik Somers en René Kok over Stad in Oorlog .

Luister een compilatie van het gesprek hier af.


Fotomagazine Focus over Stad in oorlog :

geplaatst 15 april 2017:

"Ruim zeventig jaar na dato verschijnt het eerste fotoboek over Amsterdam in oorlogstijd. het brengt die periode over een zeer breed spectrum tot leven; van dagelijkse scènes tot propagandabijeenkomsten en de pijnlijke gevolgen van de Jodenvervolging. Soms moet je dingen zien om ze te kunnen geloven. Veel van deze foto's drukken je met de neus op feiten die er niet in willen. (...) Ongelofelijk is het feit dat de grote zaal van het Concertgebouw en het Museumplein in enorme pompeuze Nazi-vieringen hebben gehuisvest; dat de stad volhing met propaganda-affiches, en borden met teksten als 'Kommandatur', 'naar schuilplaats', 'Alleen toegang voor Joden, 'Judenstrasse / Joodschestraat'. Plekken waar je nu niets meer aan ziet, waren net zo goed décor van het boosaardige bewind dat in Nederland vijf jaar aan de macht was."


klik hier voor recenscie

NRC Handelsblad: 'een onmisbaar boek'


NRC Handelsblad, 3 maart 2017

In zijn column 'De schuldige plekken in Amsterdam' gaat Frits Abraham in op Stad in oorlog: "De tentoonstelling 'Stad in oorlog' in het Stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat trekt veel publiek. Ook op de doordeweekse dagen drentelen er talrijke bezoekers rond, druk pratend over hun indrukken. Pregnante herinneringen aan de oorlogservaringen van familieleden komen boven.

Hoe interessant de tentoonstelling ook is, de meeste indruk maakte op mij het formidabele fotoboek dat eraan verbonden is: Stad in oorlog. Amsterdam 1940-1945 in foto's , samengesteld oor de historici René Kok en Erik Somers."


Lees hier de hele column: ' De schuldige plekken in Amsterdam'.


Internationale aandacht voor 'Nazi-fotograaf'


El País, 21 februari 2017

"El fotógrafo Nazi que fue tomado por victim del Holocausto". Het gerenomeerde Spaanse El País heeft naar aanleiding van het artikel in De Volkskrant van donderdag 16 februar, gepubliceerd over de kwestie Stapf. De in Amsterdam gevestigde Duitse persfotograaf  Franz Anton Stapf staat als joodse slachtoffer in de herinneringsboeken. Onderzoek voor Stad in oorlog toont echter aan dat Stapf een overtuigde Duitse national-socialist was, die vanaf 1941 aan het Oostfront vocht. In het boek zijn veel foto's van Stapf die hij in de hoofdstad maakte opgenomen.  lees hier


Opmerkelijk: op de site van El Pais is een Spaanse versie van het Nederlandse promofilmpje van het boek te zien;  lees hier

Trouw:  De pijnlijke alledaagsheid van de bezetting


Trouw, 20 februari 2017

Meindert van der Kaaij over Stad in oorlog: 'Een geslaagde poging het globale gevoel van de oorlog over te brengen is het boek Stad in oorlog. UIt duizende beschikbare foto's maakten Somers en Kok een selectie voor 304 pagina's  ... Het geheel overstijgt de losse beelden die door amateurs en professionals zijn gemaakt. Indringend is hoe beelden van razzia's op straat worden afgewisseld met bijna zorgeloze plaatjes van het alledaagse leven. 

lees meer

Reformatorisch Dagblad: Vijf jaar onderdrukking voor de lens


Reformatorisch Dagblad, 17 februari 2017

Over vier pagina's verspreid toont het Reformatorisch dagblad een selectie foto's. Journalist L. Vogelaar gaat uitvoerig in op het boek: " Wat de hoofdstad in vijf oorlogsjaren doormaakt, kan in woorden worden verteld. Als er al woorden voor zijn. Veel krachtiger nog kan het in beelden. Vijf jaar onderdrukking voor de lens. ... De beelden halen de Stad in oorlog dichtbij: vervolging, verzet, het dagelijks leven, de Hongerwinter, de bevrijding."  Lees hier


Vrij Nederland: tien favoriete foto's


Vrij Nederland, 17 februari 2017

Harm Ede Botje vroeg de samenstellers van Stad in oorlog naar hun tien favoriete foto's, en naar de toedracht en achtergrond van de afbeeldingen. [

"De afgelopen jaren ben ik regelmatig naar het imposante pand van het NIOD  gegaan aan de Herengracht voor een afspraak met René Kok en Erik Somers. Bij de redactie van Vrij Nederland komt namelijk nog wel eens iemand binnen lopen met foto’s uit de Tweede Wereldoorlog van een overleden familielid. We verwijzen ze dan door naar dé experts, Kok en Somers. Hun geheugen is fenomenaal, hun kennis van de archieven in Nederland ongekend."  lees hier


Historiek: Een indringend beeld


Historiek, 17 februari 2017

'De zorgvuldig geselecteerde beelden – samengesteld door René Kok en Erik Somers – geven een indringend beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. Hiervoor werden niet eerder gepubliceerde beelden gevonden bij het NIOD, het Stadsarchief Amsterdam en bij verschillende binnen- en buitenlandse archieven. Op Historiek een aantal foto’s uit het boek die laten zien hoe het alledaagse leven – en zelfs cabaret – tijdens de oorlog soms toch door ging.

lees meer


De Leesclub van Alles: online recensie


De Leesclub van Alles, 20 februari 2017

Het breed gedragen online recensie-initiatief De Leesclub van Alles heeft een boekbespreking van Stad in oorlog geplaatst: Lees hier.

De Telegraaf: Stiekeme kiekjes tijdens oorlog


De Telegraaf, 17 februari 2017

"De tentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van het Amsterdamse leven tijdens de oorlogsjaren: het machtsvertoon van de bezetter, beelden van onderdrukking, honger en platgebombardeerde huizen. Het is voor het eerst dat werk van bekende en onbekende fotografen wordt getoond. 


e Telegraaf is in het artikel niet zorgvuldig. Er wordt gesteld dat het door de Duitsers verboden was te fotograferen. ER was evenwel vanaf 20 november 1944 sprake van een fotografeerverbod. Uiterraad was het wel zaak geen foto’s te maken van zaken die de bezetter niet aanstonden."

Verkorte versie: lees hier  (zoek op Telegraaf Stiekeme kiekjes) 

De Volkskrant: Gitzwart in beeld. Een onthutsende ervaring


De Volkskrant, 17 februari 2017
Over vier pagina's besteedt de krant aandacht aan het boek:  ' Geschreven boeken over de oorlogsjaren in Amsterdam waren er al ruimschoots, maar nu pas verschijnt er een fotoboek over die dramatische tijd: Een onthutsende ervaring. ( ...) de fotografische getuigenissen geven een wrede periode in de nabije geschiedenis een gezicht én karakter.'  ' Het is voor het eerst dat die dramatische geschiedenis aan de hand van foto's wordt verteld. Een methode waarmee de historici René Kok en Erik Somers , sinds jaren verbonden aan het Niod, school hebben gemaakt. (Arno Haijtema)

Lees meer 

De Volkskrant: NAZI-fotograaf herdacht als Joods oorlogsslachtoffer


De Volkskrant, 16 februari 2017

Franz Anton Stapf staat als - Joods - oorlogsslachtoffer in de herinneringsboeken. Onderzoek voor Stad in oorlog toont echter aan dat hij een 'volbloed nazi' was. De vanaf 1935 in Amsterdam actieve persfotograaf vocht na 1941 aan het Oostfront. Veel foto's van Stapf staan in het boek. lees meer


Zie ook NRC Handelsblad over de affaire Stapf. lees hier

Het Parool: Fotoboek van de stad in oorlog moet verontrusten en bewustmaken


Het Parool, 16 februari 2017

Op de dag van opening van de tentoonstelling en verschijning van het boek publiceert Het Parool als eerste van de grote dagbladen over boek en tentoonstelling (lees hier): Op de voorpagina en met vier (!) pagina's in het binnenwerk pakt de krant stevig uit: "Voor het eerst verschijnt een boek over 1940-1945 met alleen maar foto's uit Amsterdam: van gruwelijkheden, maar ook van vissende jongens aan de gracht. Een fotoboek over de oorlogsjaren in Amsterdam stond al lang op hun verlanglijstje. De samenstellers, René Kok en Erik Somers van het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, hebben vele fotoboeken over de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd, maar nog nooit eentje over Amsterdam alleen"' (Hanneloes Pen)

Lees hier

Persbericht


HET MEEST ONTLUISTERENDE HOOFDSTUK IN DE GESCHIEDENIS VAN DE HOOFDSTAD 


Onderdrukking, verzet, collaboratie, vervolging, luchtoorlog, schaarste, honger – het zijn de dramatische aspecten van het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de jaren 1940-1945. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de hoofdstad. Het dieptepunt is de vervolging en het afvoeren van 80.000 in de stad woonachtige Joden. Het heeft de stad voor altijd getekend. 


Ondanks de snel toenemende Duitse terreur en de vele beperkende Duitse maatregelen proberen de Amsterdammers zo goed en kwaad als het gaat, hun leven voort te zetten. Dat levert contrasten in het straatbeeld op. Niet eerder is een veelomvattend fotoboek samengesteld over Amsterdam in de jaren 40-45. De foto’s van Amsterdammers en het dagelijks leven krijgen in het bijzonder de aandacht. Daarbij leverden niet alleen de collecties van het NIOD en het Stadsarchief Amsterdam veel en onbekend materiaal op; ook in talloze andere archieven in binnen- en buitenland werden bijzondere opnames opgediept. Die achtergrond maakt Stad in oorlog een uniek boek, en het eerste in haar soort. De geselecteerde kwaliteitsafdrukken, in kleur en zwart wit, en de uitvoerige bijschriften in Stad in oorlog. Am-sterdam 1940-1945 in foto’s geven een indringend beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. 


In dit unieke fotoboek, waaraan intensief foto-historisch onderzoek aan ten grondslag ligt, uitgevoerd door René Kok en Erik Somers van het NIOD, staat de beleving en de emotie die de oorlog teweegbracht voorop, zowel door de ogen van professionele fotografen en persbureaus als amateurfotografen. Daarbij zijn er achterin het boek gedetailleerde kaar-ten opgenomen met verwijzingen naar de plaatsen waar de foto’s zijn genomen. 


Boekspecificaties 

Stad in oorlog Amsterdam 1940-1945 in foto’s 

 € 29,95 (introductieprijs) René Kok en Erik Somers 

ISBN:  978 90 786 5366 0 

304 pag. 24 x 31 cm 370 afbeeldingen ook kleurenafbeeldingen,  gebonden


Meer informatie

In samenwerking met NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust-, en genocidestudies en Stadsarchief Amsterdam bij de gelijknamige tentoonstelling van 17 februari t/m 14 mei 2017 in het Stadsarchief. 


Over WBOOKS 

WBOOKS is uitgever van geïllustreerde boeken op het gebied van geschiedenis en kunst. De wortels van de uitgeverij gaan terug tot 1836. De boeken verschijnen veelal in samenwerking met grote musea, archieven en andere partners. WBOOKS is tevens uitgever van Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland en het digitale platform museumtijd-schrift.nl. www.wbooks.com


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, rechtenvrij beeld en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met: Robin Kramer Redactieassistent marketing@wbooks.com 038-467 3400© Copyright 2021 - https://stadinoorlog.nl